Maakuntavaltuutettuja odottaa rutto ja kolera

Valtakunnassa käydään mahdollisesti maakuntavaalit tämän vuoden lokakuun lopussa. Kuulimme 13.3. pidetyssä Uudenmaan maakuntavaltuuston kokouksessa, että uudet vaaleilla valittavat maakuntapäättäjät joutuvat heti melkoisiin koettelemuksiin, sillä uusien maakuntien aloitusvuonna 2020 joudutaan välittömästi säästötalkoisiin. Uudenmaan maakunnan kohdalla puhutaan noin 5 % säästötarpeesta ensimmäisenä toimintavuonna, euroissa karkeasti noin 200-400 miljoonaa.

Maan hallituksen sotemenovähennysten takia kokonaisuudessaan tulevan Uudenmaan maakunnan pitäisi säästää yhteensä noin miljardin euron verran. Kaavaillun Uudenmaan maakunnan talousarvio vuonna 2020 on noin kuusi miljardia euroa. Säästettävä summa on siis käsittämättömän valtava. Sillä kattaisi esimerkiksi kaikki Hyvinkään, Järvenpään, Keravan ja Mäntsälän toimintamenot kuluvalta vuodelta. Näistä säästötavoitteista ei kauheasti julkisuudessa puhuta.

Tulevalla maakuntavaltuustolla ei ole päätösvaltaa sen suhteen, montako euroa on varaa käyttää vuotuisiin menoihin, sillä maakunnalla ei ole verotusoikeutta. Sen suhteen päätösvaltaa edes on, mihin nämä käsiin annetut eurot käytetään.

Mutta mitkä siis ovat nämä korjaavat toimenpiteet? Suomeksi: palvelujen vähentäminen toimintaa supistaen/lakkauttaen, asiakasmaksujen nostaminen tai molemmat yhdessä, mikä lienee poliittisesti suosituin kompromissiratkaisu. Kuuluisalle juustohöylälle siis löytyy valitettavasti jälleen töitä.

Tällä hetkellä soteuudistuksesta on olemassa vain hallituksen esitys, ei eduskunnan päättämiä lakeja. Tulevat maakuntavaaliehdokkaat eivät tarkalleen siis tiedä, mistä kaikesta asettuvat ehdolle päättämään, sillä esitys saattaa vielä muuttua. Tähän päälle lisätään vielä nuo ennalta määritellyt säästötavoitteet. Ei kauheasti motivoi vaalikentille.

Jussi Kukkola
Maakuntavaltuuston jäsen (sd.)
Kaupunginvaltuutettu
Hyvinkää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *