Kouluihin työelämäkasvatusta

Olen sitä mieltä, että yrittäjämäisen asenteen opettamisen ja yrittäjyyskasvatuksen lisäksi kouluissa olisi opetettava enemmän myös työelämäkasvatusta.

Vastaan työssäni SAK:ssa moniin nuorten yhteydenottoihin etenkin kesätöiden tiimoilta. Kysymykset ovat melko kirjavia: viime vuoden palkkatietojen puuttumisesta aina koeajalla irtisanomiseen. Monet tietävät työelämän pelisääntöjen perusteet, kuten sen, että tee aina kirjallinen työsopimus ja tule ajoissa töihin, mutta yksityiskohdissa työelämätietämyksestä löytyy puutteita.

Kertyykö kesätöistä lomapäiviä? Voiko määräaikaisen työsopimuksen irtisanoa koeajan jälkeen? Mikä on palkkapäiväni ja saanko palkkaa työsopimuksen mukaisesti? Milloin voin saada viimeistään työvuorolistan? Ovatko kahvitauot työaikaa, jos ruokatauko kerta ei ole? Voiko määräaikaisia työsopimuksia tehdä ilman perusteita ja voiko niitä ketjuttaa? Mikä on nollatuntisopimus? Olenko nollatuntisopimuslaisena oikeutettu työterveyshuoltoon?

Sekä työehtosopimuksen että työsopimuksen lukutaito sekä työlainsäädännön kevyt tuntemus ovat työntekijän oikeuksien toteutumisen kannalta olennaisia asioita. Vaikka ammattiliittoon liittyessäsi saat niin luottamusmiehen kuin ammattiliiton henkilökunnan osaamisen käyttöösi, ei omista oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi perillä oleminen ole koskaan huono asia.

Minulla ei ole mitään yrittäjämäisen asenteen opettamista ja yrittäjyyskasvatusta vastaan. Vaikka yrittäjyyskasvatuksessa ja yrittäjämäisen asenteen opettamisessa puhutaan niin perinteisestä yrityskäsityksestä (haluan toimia yrittäjänä, perustan yrityksen, palkkaan työntekijöitä jne) kuin ns. henkisestä yrittäjyydestä, jonka asennemaailma (olen ajoissa, olen aktiivinen ja tehokas, yritän parhaani ja opin virheistäni ym) sopii myös työntekijänä toimiessa, ei näistä opeista saa silti riittävästi tietoa työntekijän omista oikeuksista.

Tarvitsemme oikeutensa ja velvollisuutensa tietävien yrittäjien lisäksi oikeutensa ja velvollisuutensa tietäviä työntekijöitä. Tätä työelämäkasvatus tukisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *