Sotessa on palattava juurille

Sipilän hallituksen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on kaatunut ja hallitus on jättänyt eropyynnön presidentille. Oman puolueeni SDP:n kanta on, että työtä sote-uudistuksen eteen on jatkettava aidossa sekä osapuolia kunnioittavassa yhteistyössä ja niin, että perustuslakia noudatetaan.

Alun perin uudistuksen lähtökohtana oli se, että ihmisen pitää päästä hoitoon silloin kun hän sitä tarvitsee. Nyt mentiin liiaksi kokoomuksen markkinamalli ja keskustan maakuntauudistus edellä. Myös sosiaalipalvelut jätettiin terveyspalveluiden kustannuksella liiaksi huomioimatta sotematkan varrella.

Uskon, että ihmisille on edelleen tärkeää, että lääkäriin ja muuhun hoitoon pääsee silloin, kun sitä tarvitsee. Jokaisella on oltava oikeus laadukkaaseen hoivaan. Lähtökohtana on, että jokaisen on päästävä hoitoon jonottamatta eivätkä asiakasmaksut saa estää palvelujen käyttöä. Tarvitsemme lisää lääkäreitä ja hoitajia peruspalveluluihin ja vanhustenhoitoon. On aivan totta, että palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen tarvitaan niitä kuuluisia leveämpiä hartioita ja senkin vuoksi jonkinlainen uudistus on välttämätön.

Väitän, että hallituksen sote-uudistus kaatui kokoomuksen ja keskustan tekemään poliittiseen sopimukseen markkinamallista ja maakunnista. Ihmisten tarpeet jäivät liiaksi valtapelin jalkoihin. Enemmistöhallituksen on turha syyttää uudistuksen kaatumisesta oppositiota.

Minä en kannata markkinavetoista sote-uudistusta. Mielestäni parlamentaarisesti pitäisi mahdollisimman nopeasti sopia niistä suuntaviivoista, joista sote-uudistuksen tekemistä jatketaan. Sote-uudistuksen valmistelussa on lisäksi ympäri Suomea tehty hyvää työtä, jota on hyödynnettävä tulevankin valmistelun pohjana.

Jussi Kukkola
eduskuntavaaliehdokas (sd.)
Hyvinkää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *