Keskustan seutua kehitettävä jatkossakin

Hyvinkään keskusta on kehittynyt jo viimeisen kymmenen vuoden aikana valtavasti pelkästään kauppakeskus Willan tulon ja siihen liittyneiden muiden ratkaisujen myötä. Hangonsillan asuinalueelle rakentuva Kipinä käyttötiloineen sekä toivottavasti siihen viereen toteutuva monitoimiareena täydentävät kokonaisuutta ja tasapainottavat rautatien jakamaa keskustaa.

Rautatieaseman seutu on mukana nuorille arkkitehdeille suunnatussa kansainvälisessä Europan 15 -kilpailussa. Henkilökohtaisesti odotan kilpailulta paljon, sillä kaipaan junasta astuessani hieman enemmän kaupungin tuntua. Rautatieaseman rakennus itsessään on piilotettu helmi, joka kaipaisi enenevissä määrin jotain sellaista liiketoimintaa, joka palvelisi muitakin käyttäjiä kuin työmatkaliikennettä. Jos saisin yksin päättää, siirtäisin myös Aseman puistossa olevaa sisällissodassa kaatuneiden saksalaisten muistomerkkiä hautoineen arvoisempaan paikkaan ja muokkaisin puistosta käyttökelpoisemman kuntalaisten käyttöön.

Mitä useammin keskustan kehittämistä pohdin, sitä enemmän käännyn ajattelemaan, että kauppatorin toiminnan voisi siirtää Villatehtaalle. Villatehtaan alueesta on jo ihan lähivuosina tulossa kauppatoria paljon monikäyttöisempi paikka ja uskon, että siitä olisi toriyrittäjillekin pysyvämpää hyötyä. Samalla Villatehtaan Torikadun puoleisen sisäänkäynnin voisi muuttaa kutsuvammaksi ja selkeämmäksi. Kun toiminta siirtyy muualle, kauppatorille voisi esimerkiksi rakennuttaa bussiterminaalin edullisemmin, sillä aiemmin puheissa olleeseen bussien siltakansiterminaaliin meillä ei hetkeen ole taloudellisesti varaa, vaikka muutoin sitä kannatankin. Yksi vaihtoehto olisi myös kauppatorin kaavoittaminen asuntorakentamiseen.

Vetovoimainen kaupunkikeskusta hyödyttää täällä asuvia, tänne muuttavia, täällä vierailevia ja täällä yrittäviä. Emme ole nukkumalähiö, vaan elinvoimainen ja työpaikkaomavarainen keskisuuri kaupunki, jonka asukasluku toivottavasti tulevaisuudessa kasvaa.

Jussi Kukkola
kirjoittaja on hyvinkääläinen kaupunginvaltuutettu (sd.) ja kehittämisjaoston jäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *